Het Rijk had 60 miljoen euro klaarliggen. De rest, een derde van het totaalbedrag, werd in eerdere jaren bijgelegd door energieleveranciers. Voor komend jaar ging de overheid in gesprek met de energiebranche, banken, bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties. Dat leverde te weinig op.
Het fonds hielp in 2024 zo'n 110.000 huishoudens die een groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan energie. Het was de bedoeling om een nieuw soort steun te bieden, waardoor huishoudens ook hulp konden krijgen bij het verduurzamen van het huis. Deze huishoudens krijgen over een maand dus helemaal geen bijdrage meer voor de energiekosten.
Het Noodfonds is teleurgesteld dat de gereserveerde 60 miljoen euro nu niet voor kwetsbare huishoudens kan worden ingezet. "Wij stonden klaar om deze steun te verlenen en niets stond ons in de weg om dat ook weer te doen."
Het kabinet neemt de komende weken de tijd om andere mogelijkheden te onderzoeken, zodat het geld toch bij deze huishoudens terechtkomt. Het Noodfonds maakt zich zorgen over de uitvoerbaarheid daarvan en waarschuwt: een nieuwe regeling kost vaak maanden om op te zetten, terwijl huishoudens nu hulp nodig hebben.
Energiebedrijven wilden 'miljoenen' bijleggen
Het is niet duidelijk welke partij aan de onderhandelingstafel de hand op de knip heeft gehouden. "Alle betrokken partijen onderschrijven het belang van het ondersteunen van huishoudens op de energierekening en structurele verlichting via verduurzaming", schrijft staatssecretaris Nobel.
Energieleverancier Eneco noemt het jammer dat het niet is gelukt om nieuwe afspraken te maken. "Ondanks de afspraak van verleden jaar dat armoedebestrijding een publieke taak is en geen private taak, hebben we geld toegezegd. Maar het is helaas niet gelukt", zei een woordvoerder.
De energieleverancier zei te hopen dat in de toekomst toch weer een vorm van energiesteun voor armere huishoudens mogelijk is en de achterliggende kennis bij de uitvoeringsorganisatie voor het noodfonds niet verloren gaat.
Branchegenoot Vattenfall noemde het "zeer spijtig dat het de overheid samen met alle betrokken partijen helaas niet is gelukt om het noodfonds in 2025 voort te zetten, ondanks de toegezegde miljoenensteun van energiebedrijven". Hij wil niet een precies bedrag noemen.
Banken dragen op eigen manier bij
De vier grootste banken maken zelf 15 miljoen euro vrij voor hulp aan klanten die gebukt gaan onder energiearmoede, laat de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) weten. Ze bieden onder meer gratis energieadvies en bijdragen aan kosten voor verduurzaming. "Banken denken dat ze huishoudens op deze manier gerichter kunnen helpen dan met een generieke bijdrage aan het Tijdelijk Noodfonds Energie van de overheid", staat in een reactie.
Volgens een schatting van TNO leefden 400.000 Nederlandse huishoudens in 2023 in energiearmoede. Het Noodfonds is bedoeld voor mensen met een laag inkomen die ongeveer 10 procent daarvan aan de energierekening kwijt zijn. Zij kregen gemiddeld 100 euro in 2024.
Rotsvast-energievergelijken.nl 2025
K.v.K 78018501
We hebben je toestemming nodig om de vertalingen te laden
Om de inhoud van de website te vertalen gebruiken we een externe dienstverlener, die mogelijk gegevens over je activiteiten verzamelt. Lees het privacybeleid van de dienst en accepteer dit, om de vertalingen te bekijken.